Kompenzacija sunčevog i pozadinskog osvetljenja

CMOS senzor bez auto irisa, digitalno poboljšanje kontrasta i podesive zone ekspozicije garantuju optimalnu kontrolu ekspozicije.

Većina kamera sa mehaničkim auto irisom manje ili više se zatvore kada su naspram pozadinskog osvetljenja. Nažalost, kao rezultat, tamnije površine postaju još tamnije a lica neprepoznatljiva. Pravljeni su pokušaji elektronskog osvetljavanja slike pomoću backlite funkcije, ali rezultati nisu zadovoljavajući, pošto je auto iris zatvoren.

Mobotix je na potpuno drugačiji način pristupio ovom problemu. CMOS senzori koji se koriste u Mobotix kamerama ne zahtevaju mehanički auto iris. Umesto toga, imaju elektronsku ekspoziciju od 1/8000 sekunde do 1 sekunde. Ovo znači da Mobotix kamere nemaju pokretne delove zatvarača koji mogu da zakažu ili se zalede tokom zime. Bez auto irisa, kamera može elektronski da izabere šta će da vidi. Zone ekspozicije se lako konfigurišu i šalju informaciju automatskoj kontroli expozicije, koje delove slike da osvetli.

 
Indivudalno profesionalne

U Mobotix kameri može biti više prozora zone ekspozicije koji se mogu se slobodno konfigurisati i pozicionirati na slici; sve ovo se može uraditi sa udaljene lokacije, kroz mrežu. Primer prikazuje sliku sa različitim zonama ekspozicije.

Kompenzacija suncevog i pozadinskog osvetljenja Mobotix IP kameraKompenzacija suncevog i pozadinskog osvetljenja Mobotix IP kamera

 
Kada je zaista bitno

Ova slika iz banke prikazuje koliko je bitna ova funkcija. U konvencionalnim kamerama, auto iris bi zatamnio lica ljudi zbog jakog pozadinskog svetla. U slučaju incidenta, bilo bi vrlo teško identifikovati kriminalca. Konfigurisanjem Mobotix kamere sa zonom ekspozicije u donjoj polovini slike, svetlo koje dolazi kroz prozor nema efekta na kontrolu ekspozicije. Kao rezultat, bitni delovi slike, ispred blagajne, optimalno su osvetljeni.

Kompenzacija suncevog i pozadinskog osvetljenja Mobotix IP kamera