MxLEO

MxLEO

Optimizacija ekspozicije i redukovan šum u slici za 5 MP kamere (MxLEO: Lowlight Exposure Optimization (Optimizacija ekspozicije pri uslovima slabe osvetljenosti))

MxLEO je integralni deo besplatnog   4.1.9 firmware-a  i nudi četiri značajne prednosti:

Prednost 1: Redukovano mućenje slike zbog pokreta
Poboljšana osetljivost na svetlost novog MOBOTIX 5 megapikselnog senzora nudi primetno kraća vremena ekspozicije nego prethodni 1.3 i 3.1 MP senzori. Novi program optimizacije ekspozicije i slike ekskluzivno razvijen od MOBOTIX-a za ove 5 MP senzore (kolor i crno/beli): MxLEO (Lowlight Exposure Optimization) osigurava značajno detaljnije slike, posebno u uslovima lošeg osvetljenja (<< 25 Lux). Primeri takve okoline noću uključuju kamere za nadgledanje vrata, parkinge ili gde postoji samo slabo spoljašnje osvetljenje (oko 10 do 25 Lux-a). Drugi primer bi bio zgrada (hodnici, kancelarije, skladišta) gde je uključeno samo nužno osvetljenje u kasnim satima (oko 5 Lux-a). Mućenje slike zbog pokreta koje je obično prouzrokovano dužim vremenima ekspozicije potrebnim u mraku je značajno redukovano i detalji slike kao što su lica i natpisne pločice je lakše identifikovati nego pre.

bez MxLEO
(Molimo kliknite na sliku da je povećate)
sa MxLEO
(Molimo kliknite na sliku da je povećate)

 

Prednost 2: Redukovan šum u slici
na hardveru zasnovan filter šuma ugrađen u 5 MP kamerama dalje povećava kvalitet slike za noćna i večernja snimanja (=> manji šum u slici => manje lažnih alarma, manja potreba za memorijom i potrebe za propusnim opsegom).

Prednost 3: Aplikaciono orientisana podešavanja ekspozicije
Bezbednosnim aplikacijama obično treba sve od relevantnih detalja snimaka osoba i objekata u pokretu da bude čisto i neizobličeno koliko god je to moguće, specialno u video snimcima sa visokim brojem frejmova u sekundi. Najbolji način da se to osigura je redukovanje vremena ekspozicije. To može da dovede do situacije gde manje relevantne površi slike imaju osvetljenje ispod optimalnog, što nije važno za ovaj tip aplikacije. Međutim, ako je kamera korišćena kao web kamera visoke rezolucije (na primer da snima novu panoramsku sliku za websajt hotela svakog minuta), objekti ili lica koja se kreću kroz deo slike su manje važni od slike u celini, koja treba da bude što ravnomernije osvetljena, što na kraju zahteva duže vreme ekspozicije kad padne mrak. Iz ovog razloga, korisnici sada imaju opciju da podese podešavanja ekspozicije (novi, prošireni program ekspozicije sa vrednostima od "-2" do "+5", podrazumevano je "0") ili da koriste "Image Program" meni da selektuhu prekonfigurisana podešavanja snimanja klikom miša. Ovo je dizajnirano za opseg aplikacija, uključujući i "webcam".

Prednost 4: Optimizovani MxActivitySensor rezultati snimanja
MxActivitySensor video klipovi takođe imaju benefit od značajno poboljšanog kvaliteta zahvaljujući MxLEO-vom redukovanom mućenju slike zbog pokreta i smanjenom šumu u snimku.