Mx_WB_MxAS2

IP kamere

Mobotix - Megapixel IP kamere

Nemačka kompanija Mobotix AG je poznata kao lider u tehnologiji IP kamera i njen decentralizovani koncept napravio je sisteme visoke rezolucije isplativim.

Vodeći inovator u tehnologiji IP kamera

U vrlo kratkom vremenskom periodu, Mobotix je zauzeo drugo mesto u Evropi i četvrto mesto u svetu po udelu na tržištu. Mobotix već godinama proizvodi megapixel kamere, i u toj oblasti pozicioniran je kao tržišni lider sa preko 60% udela na tržištu.

Zašto video sistemi visoke rezolucije?

Što je veća rezolucija, više je detalja na sllici. Koristeći tradicionalnu (analognu) tehnologiju, živa slika nema više od 0.4 megapixela, a snimljena jedva 0.1 megapixela (CIF). Nasuprot tome, samo jedna Mobotix IP kamera sa 6 megapixela snima oko 60 puta više detalja. Kao rezultat toga, moguće su veće panoramske slike i do 360°, koristeći manji broj kamera što snižava ukupnu cenu. Na primer, četiri trake na benzinskoj stanici mogu biti snimane jednom Mobotix kamerom umesto četiri konvencionalne analogne.

Photo by MOBOTIX camera with license plate recognition

Mane zastarelih centralizovanih rešenja

Kamere obično samo prosleđuju sliku, dok se njeno procesiranje i snimanje obavlja na centralnom PC-u koristeći softver za video menadžment. Takav tradicionalan centralizovan sistem nije pogodan za video sisteme visoke rezolucije, pošto zahteva ne samo veliku propusnu moć mreže, nego i ogromnu procesorsku snagu za podršku nekoliko kamera. Jedan HDTV MPEG4 film već predstavlja značajan napor za PC, kako onda očekivati da procesira sliku sa nekoliko kamera visoke rezolucije? Zato tradicionalni sistemi nisu ni isplativi niti odgovarajući zbog velikog broja PC-a potrebnih za video sisteme visoke rezolucije.

Mobotix panoramske kamere 360 stepeni Decentralizovani Mobotix koncept

Za razliku od ostalih sistema, Mobotixov decentralizovani koncept uključuje snažan kompjuter i, ukoliko je potrebno, digitalnu memorijsku (SD) karticu za dugotrajno snimanje, u samoj kameri. PC se sada koristi samo za gledanje slike, a ne za analizu i snimanje. Kao rezultat, Mobotix kamere sada mogu da snimaju događaje i bez PC-a i da digitalno snimaju video sa zvukom i arhiviraju ga.

Prednosti Mobotix IP kamera

Mobotixova rešenja zahtevaju neuporedivo manje:

  • Kamera, zbog mnogo detaljnijih, širokougaonih slika u megapixel rezoluciji
  • PC-a / DVR-ova, jer oko 40 kamera može uspešno da skladišti video sa zvukom na jednom PC-u, ili bez PC-a uopšte, ako se koristi storage na samoj kameri (USB, SD kartica).
  • Mrežnog bandwidth-a, jer se sve procesira u samoj kameri i slike velike rezolucije ne moraju konstantno biti prosleđivane serveru radi analize.
Robustne i bez održavanja

Mobotix kamere ne zahtevaju nikakve motore za sočiva ili pokretanje. Bez ikakvih pokretnih delova one su toliko izdržljive da je održavanje svedeno na minimum. Jedinstveni temperaturni opseg u kome rade od -30° do +60°C je postignut bez ikakvih grejača ili ventilatora uz samo 3W potrošnje električne energije. Obzirom da nije potreban PC hard disk za snimanje, u celom sistemu nema ni delova koji se troše.

Softver je uključen – doživotno

Uz Mobotix nema troškova softvera ili licenciranja, jer je softver već isporučen uz kameru – za neograničen broj kamera i korisnika. Softverski paket isporučen uz kameru takođe sadrži i profesionalni kontrol centar, aplikaciju koja se koristi npr. na fudbalskim stadionima. Sve naredne verzije obezbeđene su na sajtu proizvođača bez naknade. Cena sistema, sa kamerom za sve vremenske uslove, uključujući objektiv, softver i snimanje na SD kartici košta ispod 1000 eura.