Dan i Noć

Mobotix kamere su optimizovane za savršenu sliku tokom dana. Pošto CMOS senzor kamere poseduje dobru Infrared (IR) osetljivost, deo infracrvenog svetla treba da bude filtriran ugrađenim IR filterom u objektivu. Bez tog filtera kamera bi izostavila određene boje; na primer, zeleno lišće bi bilo prikazano kao belo. IR nivo je visok u sumrak ili pri halogenom svetlu. Da bi iskoristio to svetlo i poboljšao sliku, Mobotix nudi noćnu verziju sočiva bez IR filtera. Ona mogu biti korišćena i danju iako mogu da izostave neke boje kada se koriste sa dnevnim sočivom.

Dnevno i nocno snimanje Mobotix kamerom

Iz tog razloga Mobotix kamere postoje i kao dan/noć verzije, sa dva CMOS senzora (kolor i crno beli). Za razliku od kolor funkcije, noćna funkcija ne poseduje IR filter ali ima crno beli senzor koji je još osetljiviji. U uslovima slabog osvetljenja dobitak noćne funkcije je oko 10 puta. Kao rezultat dobijamo crno bele slike visokog kontrasta kada kombinujemo sa produženim vremenom ekspozicije od jedne sekunde.

Elektronska promena day / night moda

Promena između dnevnog i noćnog sočiva obavlja se automatski u secure kamera modelima na elekrtonskoj osnovi, u zavisnosti od osvetljenja. Ovo predtavlja najznačajniju prednost nad proizvođačima day night modela koji koriste samo jedan (kolor) senzor i mehanički prebacuju filter. Zahvaljujući elektronskoj promeni day night režima, Mobotix kamere nemaju delova koji se habaju i troše i ne zahtevaju nikakvo održavanje.

Osvetljenje

Unutrašnje – prostorija od 20m² može biti adekvatno osvetljena sa 10W IR LED svetlom. Najbolji rezultati se mogu postići upotrebom indirektnog IR svetla uperenog u tavanicu. Tamo gde slabo svetlo nije ometajuće ili je čak poželjno kao svetlo u slučaju opasnosti, kao u bolnicama na primer, može se koristiti i prigušeno halogeno svetlo.

Spoljašnje – može se koristiti standardno halogeno ili klasično IR svetlo. Uopšteno govoreći, teško je podesti odgovarajuće osvetljenje jer obično je nemoguće podesti optimalan kvalitet svetla i neki objekti jače reflektuju IR svetlo od drugih (registarske tablice, lica ljudi). Ukoliko objekte treba samo detektovati a ne i identifikovati dovoljno je osvetliti prostor sa pozicije kamere. U suprotnom prostor treba osvetliti sa minimum 2m rastojanja od kamere, da bi se izbegle refleksije.

Dnevno i nocno snimanje Mobotix kamerom Dnevno i nocno snimanje Mobotix kamerom

Tip:
Dobri rezultati se mogu postići sa prigušenim halogenim svetlom, u bolnicama na primer. Ukoliko je svetlo priguseno na 10-20% takođe može biti korišćeno kao svetlo za uzbunu ili noćno svetlo. IR opseg prigušenog halogenog svetla je dovoljan za sočiva sa visokom osetljivošću koja daju čistu sliku. Svetlosni prekidač može biti vezan sa prigušivačem svetla omogućavajući da se sa punog svetla pređe na prigušeno.

Pažnja:
Visokoosetljiva sočiva ne pružaju poboljšanje u prostorijama sa fluorescentnim svetlom obzirom da ono ne poseduje IR svetlost. Optimizacija je moguća samo ukoliko postoji dnevno svetlo.