Termografija

Termografija

M15D-Thermal Termografska kamera

Thermografska tehnologija, ili termografija, je beskontaktna procedura snimanja koja cini mogucim da vidite termalno zracenje objekta ili tela, inace nevidljivog ljudskom oku (srednji opseg infracrvenog). Thermografija detektuje i oslikava temperaturnu raspodelu na površima i objektima. Termografske kamere prikazuju informacije o intenzitetu toplote kao nijanse sive boje. Medutim, ljudsko oko ne može da napravi razliku izmedu vrlo finih tonova sive. Prema tome, uobicajeno je da kreiramo snimke u monohromatskoj prezentaciji. Rezolucija termografske kamere je znacajno niža u poredenju sa kamerama za ceo vidljivi opseg spektra. Rezolucija, zajedno sa socivima koja su u upotrebi ili vidnim poljem kamere, odreduje maksimalno rastojanje detekcije.

MOBOTIX M15D-Thermal: Otporna na vremenske promene IP termografska kamera, klasa zaštite IP66 (-30°C do +60°C/-22°F do +140°F)

Termografska kamera vidi ono što bi inace bilo nevidljivo ljudskom oku. Zasnovano na dokazanoj M15 sistemskoj platformi, nova M15D-Thermal nudi nove opcije aplikacija. U kombinaciji sa kamerinim postojecim senzorima (PIR senzor, mikrofon itd.) i analitickim sposobnostima kamerinog softvera (MxActivitySensor, video detekcija kretanja, logika dogadaja itd.), sada je moguce da pouzdano detektujemo ljude i automobile skrivene iza grmlja itd. I njihove smerove kretanja, cak i u potpunom mraku.

Ako postoji staklena ploca izmedu termografske kamere i osobe/objekta koji treba detektovati, kamera više ne može da detektuje termalno zracenje; ljudi/objekti su nevidljivi za termalni senzor. Kao rezultat, termalni senzor ne može, na primer, biti korišcen da odredimo da li je osoba locirana u zakljucanom vozilu ili iza prozora. Rešenje: Instalirajte jednu dodatnu standardnu kameru ili jedan M15D-Thermal sa drugim 5 MP senzorskim modulom!

Termalni moduli senzora za FlexMount S15D

Vremenski zašticeni moduli senzora (IP65)
Termalni moduli senzora su takode dizajnirani za konekciju u kucištu izradenom od aluminjuma koji je otporan na vremenske uslove na S15D kameri, na primer, za korisnicki-specificne specijalne instalacije. Ovde je moguce da spojimo dva termalna senzorska modula na kameru na vrlo fleksibilan nacin korišcenjem dvometarskog kabla za svaki od modula. MOBOTIX termalne camere su dizajnirane za 24/7 rad u industrijskim uslovima. Baš kao i za M15D-Thermal, ovde su dostupne razlicite žižne dužine: L43 (širokougaoni 45°), L65 (teleobjektiv 25°) i L135 (teleobjektiv 17°).

Visoko osetljiv termalni senzor sa NETD tipicno 50 mK (vizualizuje temperaturne razlike pocev od 0.05 °C/0.09 °F)
Za razliku od kamera sa 5 MP imidž senzorima, jedan od odlucujucih kriterijuma kvaliteta za termalnu kameru nije rezolucija snimka, merena u pikselima, vec kamerina sposobnost da uhvati i najmanje temperaturne razlike i da prikaže snimak koji prikazuje ove razlike u bojama. Osetljivost termalnog senzora se meri u milikelvinima pomocu NETD, ili Noise Equivalent Temperature Difference. MOBOTIX termalne kamere nude senzor vrednosti od 50 mK, koji ih postavlja u vrh kamera koje su trenutno dostupne za širu upotrebu.

Dualna termalna kamera sa ekstremno niskom potrošnjom energije
Bez dodatnog hladenja, grejanja, ili PTZ motora, S15D, cak i sa dva termalna senzorska modula, zahteva samo oko 8 wati snage i, prema tome, može se napajati efikasno (što se tice troškova) pomocu samo jednog PoE kabla pri spoljašnjim temperaturama od -30 °C do 60 °C/-20 °F do +140 °F

Sledece kombinacije modula termalnih senzora su moguce sa S15D:

Miks operacija (1 x modul termalnog senzora, 1 x 5 MP senzorski modul):
prednosti od S15D sa modulima termalni senzor i simultano dnevni senzor zajedno u kombinaciji oba snimka: brilijantni 5 megapikselni snimci preko dana i u ranim jutarnjim i vecernim satima i pouzdana detekcija nocu.
 
Dualna termalna operacija (2 x modul termalnog senzora – moguce je samo sa S15D, nije sa M15D-Thermal):
Dva termalna snimka od dve razlicite zone pokrivanja sa samo jednom kamerom
 
Singl termalna operacija (1 x modul termalnog senzora ):
Jedan termalni snimak, modul termalnog senzora sa fleksibilnom montažom

Primeri instalacije sa dva senzorska modula

Sa S15D FlexMount, dva modula 5MP senzora sa mogućnošću mikrofona su priključeni na udaljeno kućište kamere preko kablova dužine do dva metra za svaki od modula (ukupno 4 m). Dve susedne sobe mogu diskretno da se posmatraju sa samo jednom kamerom.